06/04/202306/04/2023 Kakaowy król 4.2 (13) Kakaowy król to pyszne, mocno czekoladowe ciasto z delikatną masą śmietankową z dodatkiem galaretki truskawkowej oraz agrestowej. Dzięki niej ciasto jest bardzo lekkie, puszyste i słodko-kwaskowate. Ciasto kakaowy król to wypiek idealny na święta, urodziny, imieniny i inne wyjątkowe okazje. Z powodzeniem można go również upiec w zwykły dzień, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Przepis na ciasto kakaowy król nie jest trudny i skomplikowany, dlatego warto go przygotować, ponieważ smakiem urzeknie niejedno podniebienie. KAKAOWY KRÓL PRZEPIS Składniki 120 g mąki pszennej tortowej 5 jajek (temperatura pokojowa) 160 g drobnego cukru do wypieków 40 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 240 ml gorącej wody 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo kakao do posypania Przygotowanie 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, dodaj żółtka, jedno po drugim. 2. Przesianą mąkę wymieszaj z kakaem i proszkiem do pieczenia. Przesyp do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia. 3. Masę przełóż na blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20 minut, funkcja grzania góra-dół. 4. Upieczony biszkopt odstaw do przestygnięcia, a następnie podziel na dwa blaty. 5. Do dwóch osobnych szklanek wlej po 120 ml gorącej wody. W jednej rozpuść galaretkę agrestową, w drugiej truskawkową. Odstaw do przestygnięcia. 6. Śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder zmiksuj na puszystą masę. Gotową masę podziel na dwie części. 7. Do jednej wlej przestygniętą galaretkę agrestową, do drugiej truskawkową i wymieszaj do połączenia. 8. Na jedną część biszkopta wyłóż masę truskawkową i przykryj drugim blatem biszkopta. Na nim rozprowadź masę agrestową. Wierzch ciasta oprósz kakaem. 9. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 13 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto czekoladoweciasto do kawyciasto na świętakakaowe ciasto
Pyszne i proste ciasto. Lekkie w smaku. Cała rodzina zgodna, że zachowujemy przepis i wracamy do niego przy najbliższej okazji. Odpowiedz