22/01/202422/01/2024 Fasolka po bretońsku 4.1 (53) Tradycyjna i pyszna fasolka po bretońsku. To jedna z ulubionych potraw polaków, nic dziwnego, bo jest naprawdę przepyszna! To tradycyjne danie przyrządza się z białej fasoli, kiełbasy, cebuli, marchewki oraz przecieru pomidorowego. Przygotowana na domowym bulionie smakuje jeszcze lepiej! Fasolka po bretońsku to doskonały pomysł na obiad na kilka dni! Kolejnego dnia po przygotowaniu smakuje jeszcze lepiej, gdyż smaki się fajnie przegryzają. Zapraszam na przepis! FASOLKA PO BRETOŃSKU PRZEPIS Składniki 400 g fasoli „Piękny Jaś” 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 400 g kiełbasy wiejskiej 400 ml przecieru pomidorowego 2 l bulionu 2 ząbki czosnku majeranek tymianek papryka słodka papryka ostra cukier sól pieprz Wykonanie Fasolę przełożyć do garnka, zalać wodą, tak by sięgała około 10-15 cm ponad poziom fasoli. Odstawić do napęcznienia na całą noc. Kolejnego dnia, fasolę odcedzić, zalać wodą i gotować do miękkości. Około 2 godziny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać razem kilka minut. Kiełbasę pokroić w półplastry, dodać do cebuli i razem smażyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w półplastry, przełożyć na patelnię i chwilę dusić. W osobym garnku zagotować bulion, przełożyć fasolę, dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Całość razem gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Gotową fasolę można zagęścić mąką ziemniaczaną. W zimnej wodzie rozmieszać jedną lub dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, całość wlać do fasoli i podgrzewać do zgęstnienia. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 53 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne fasolkafasolka po bretońskuprzepis na fasolkę po bretońskuzupa fasolowazupa z grochem