28/06/202428/06/2024 Ciasto z masą jogurtową i borówkami 3.7 (68) Ciasto z masą jogurtową i borówkami to doskonały sposób na wykorzystanie tych soczystych, letnich owoców. Przygotowanie tego ciasta z borówkami jest bardzo proste, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto z masą jogurtową i borówkami jest bardzo lekkie i orzeźwiające i nie za słodkie. Idealnie sprawdzi się na deser do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. CIASTO Z MASĄ JOGURTOWĄ I BORÓWKAMI PRZEPIS Składniki Biszkopt 120 g mąki pszennej 5 jajek 150 g cukru 30 g kakao szczypta soli Masa borówkowa 400 g borówek 800 g jogurtu borówkowego 2 łyżki żelatyny 100 ml gorącej wody Masa śmietankowa 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody Dodatkowo 1 tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie BiszkoptBiałka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Mąkę wymieszaj z kakao i wsyp do masy jajecznej. Całość wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Masę przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 30 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do przestygnięcia, a następnie podziel na dwa blaty. Masa borówkowaŻelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia. Borówki zblenduj na mus. Do miski przełóż jogurty borówkowe, dodaj wcześniej zblendowany mus z borówek i wymieszaj wszystko do połączenia. Następnie cały czas mieszając, stopniowo wlej przestygniętą żelatynę. Tak przygotowaną masę odstaw do lodówki, by zaczęła lekko tężeć, a następnie wyłóż na jeden blat biszkopta. Całość wstaw do lodówki do momentu, aż masa całkowicie stężeje. Masa śmietankowaŻelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania stopniowo wlej przestygniętą żelatynę. Ciasto wyjmij z lodówki i masę borówkową przykryj drugim blatem biszkopta. Następnie rozprowadź masę śmietankową. Wierzch ciasta posyp startą na tarce czekoladą mleczną. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 3.7 / 5. Oddanych głosów: 68 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery borówkiciasto czekoladowemasa jogurtowa