28/03/202328/03/2023 Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 4.5 (4) Pyszne ciasto z dżemem z czarnej porzeczki z dodatkiem delikatnej masy na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz białej czekolady. Przełożone puszystym biszkoptem i musem przygotowanym z dżemu z czarnej porzeczki! Całość wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto jest niesamowicie lekkie, puszyste i delikatne. Idealnie sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję. Przepis na ciasto z musem z czarnej porzeczki jest bardzo prosty, dlatego polecam ten wypiek nawet osobom rozpoczynającym swoją przygodę w kuchni. PRZEPIS NA CIASTO Z DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI Składniki BISZKOPT 5 jajek rozmiar L 150 g cukru 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM ŚMIETANKOWY 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady MUS PORZECZKOWY 1 słoik dżemu porzeczkowego 1 galaretka jagodowa 120 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie BISZKOPT Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę na wysokich obrotach miksera. Ciągle ubijając, kiedy masa zacznie robić się puszysta, stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki. Masę jajeczną wykładamy na blaszkę 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przestygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty. MUS PORZECZKOWY Dżem porzeczkowy przekładamy do miski i blendujemy na mus. Do 120 ml gorącej wody wsypujemy galaretkę z żelatyną. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Przestygniętą galaretkę wlewamy do zblendowanego dżemu, mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki na kilka minut, by mus zaczął tężeć i nie był zbyt leisty. Tężejący mus porzeczkowy rozprowadzamy na biszkopcie. Całość wstawiamy do lodówki. MASA ŚMIETANKOWA Białą czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do ubitej masy wsypujemy czekoladę, delikatnie mieszamy. Gotową masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na mus porzeczkowy, następnie kładziemy drugą część biszkopta, a na nim rozprowadzamy resztę masy. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 4 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciastociasto na świętaciasto z białą czekoladąciasto z dżemem porzeczkowymciasto z dżemem z czarnej porzeczkiprzepis na ciastoszybkie ciastowypieki na święta