27/03/202427/03/2024 Ciasto z czekoladkami 4.7 (12) Ciasto z czekoladkami to super pomysł na smaczny wypiek na każdą okazję! Pięknie prezentuje się na stole, jest pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Takim ciastem z pewnością zachwycicie swoich domowników i gości! Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO Z CZEKOLADKAMI Składniki Biszkopt 5 jajek 160 g cukru 120 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g czekoladek Tiki Taki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo 50 g czekolady Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do połączenia składników. Kiedy masa będzie puszysta i szklista, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i kakao. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia i podzielić na dwa blaty. Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Krem podzielić na dwie części. Czekoladki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do jednej części masy i delikatnie wymieszać. Na pierwszy blat biszkopta wyłożyć krem z czekoladkami, przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Udekorować posiekaną czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 12 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto czekoladoweciasto na świętaciasto z czekoladkamiczekoladowe ciastoprzepis na ciastoświąteczne ciastoszybkie ciasto