06/11/202406/11/2024 Ciasto ucierane z zatopionymi w nim jabłkami 4.6 (129) Bardzo proste i efektowne dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim jabłkami, masą śmietankową i polewą czekoladową na wierzchu. Idealny wypiek na święta i inne wyjątkowe okazje. Przepis na ciasto ucierane z zatopionymi w nim jabłkami nie jest skomplikowany i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności cukierniczych. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i gwarantuję, że ciasto uda się każdemu. CIASTO UCIERANE Z ZATOPIONYMI W NIM JABŁKAMI PRZEPIS Składniki Ciasto 5 jajek 250 g mąki pszennej 1 kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia niepełna szklanka cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Masa 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Polewa tabliczka gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo 4 jabłka Przygotowanie Jajka oraz masło powinno być w temp. pokojowej. Białka oddzielam od żółtek. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, dodaję po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaje do masy jajecznej. W osobnej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję do masy i całość delikatnie mieszam szpatułką do połączenia. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao, a do drugiej cynamon. Mieszam do połączenia. Na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia przekładam jasną masę, a na nią masę z kakao. Jabłka obieram i kroję na mniejsze kawałki. Wciskam delikatnie w ciasto. Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam z serkiem mascarpone i cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fixem na sztywną masę. Krem wykładam na ciasto. Śmietankę rozpuszczam z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewam ciasto. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 129 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto na świętaciasto ucieraneciasto z jabłkamijabłka