08/03/202408/03/2024 Ciasto metrowiec 4.2 (42) Metrowiec to efektowny wypiek, który składa się z jasnego i ciemnego ciasta przełożonego masą budyniową i polany polewą czekoladową. Ciasto bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i co najważniejsze wyśmienicie smakuje. Metrowiec idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje takie jak święta, urodziny, imieniny i inne ważne wydarzenia. Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowe ciasto, które oczaruje gości i rodzinę, ciasto metrowiec będzie idealnym wyborem. CIASTO METROWIEC PRZEPIS Składniki Ciasto jasne 250 g mąki pszennej 4 jajka 120 g cukru 75 ml wody 75 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ciemne 220 g mąki pszennej 30 g kakao 4 jajka 75 ml wody 75 ml oleju 120 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 160 g cukru 16 g cukru wanilinowego 750 ml mleka 1 kostka masła 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa 150 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady posypka czekoladowa Przygotowanie Ciasto jasne Jajka oraz cukier zmiksować do uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wlewać na przemian wodę oraz olej. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto przełożyć do keksówki 11×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut do suchego patyczka. Ciasto ciemne Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i wlewać na przemian olej oraz wodę. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto przełożyć do keksówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut do suchego patyczka. Krem budyniowy W rondelku umieścić 550 ml mleka, cukier, cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę mleka z mąkami. Intensywnie mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Tak przygotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, by stykała się z masą i odstawić do przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą i jasną masę. Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Miksować do momentu uzyskania jednolitego kremu. Polewa Czekoladę połączyć w kąpieli wodnej ze śmietanką kremówką. Składanie ciasta Przestygnięte jasne i ciemne ciasto pokroić na 1-1,5 cm kromki. Następnie pokrojone kromki posmarować przygotowanym kremem i układać naprzemiennie raz jasny biszkopt raz ciemny. Gotowe ciasto polać polewą i posypać posypką czekoladową. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 42 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto na świętaciasto z masą budyniowąmetrowiec