Skip to content
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

  • Dania główne
  • Sałatki
  • Ciasta i Desery
  • Przekąski
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

    08/03/202408/03/2024

    Ciasto metrowiec

    4.2
    (49)

    Metrowiec to efektowny wypiek, który składa się z jasnego i ciemnego ciasta przełożonego masą budyniową i polany polewą czekoladową. Ciasto bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i co najważniejsze wyśmienicie smakuje. Metrowiec idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje takie jak święta, urodziny, imieniny i inne ważne wydarzenia. Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowe ciasto, które oczaruje gości i rodzinę, ciasto metrowiec będzie idealnym wyborem.

    CIASTO METROWIEC PRZEPIS

    Składniki

    Ciasto jasne

    • 250 g mąki pszennej
    • 4 jajka
    • 120 g cukru
    • 75 ml wody
    • 75 ml oleju
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto ciemne

    • 220 g mąki pszennej
    • 30 g kakao
    • 4 jajka
    • 75 ml wody
    • 75 ml oleju
    • 120 g cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem

    • 160 g cukru
    • 16 g cukru wanilinowego
    • 750 ml mleka
    • 1 kostka masła 
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa

    • 150 ml śmietanki kremówki
    • 200 g czekolady
    • posypka czekoladowa
    Ciasto metrowiec

    Przygotowanie

    Ciasto jasne

    • Jajka oraz cukier zmiksować do uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wlewać na przemian wodę oraz olej. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
    • Ciasto przełożyć do keksówki 11×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut do suchego patyczka.

    Ciasto ciemne

    • Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i wlewać na przemian olej oraz wodę. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
    • Ciasto przełożyć do keksówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut do suchego patyczka.

    Krem budyniowy

    • W rondelku umieścić 550 ml mleka, cukier, cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę mleka z mąkami. Intensywnie mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Tak przygotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, by stykała się z masą i odstawić do przestygnięcia.
    • Miękkie masło utrzeć na puszystą i jasną masę. Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Miksować do momentu uzyskania jednolitego kremu.

    Polewa

    • Czekoladę połączyć w kąpieli wodnej ze śmietanką kremówką.

    Składanie ciasta

    • Przestygnięte jasne i ciemne ciasto pokroić na 1-1,5 cm kromki. Następnie pokrojone kromki posmarować przygotowanym kremem i układać naprzemiennie raz jasny biszkopt raz ciemny.
    • Gotowe ciasto polać polewą i posypać posypką czekoladową.
    Ciasto metrowiec przepis

    Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

    Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 49

    Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis.

    Udostępnij ⤵
    Ciasta i Desery ciasto na świętaciasto z masą budyniowąmetrowiec

    Nawigacja wpisu

    Wcześniejszy wpis
    Następny wpis

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    cztery × 2 =

    POPULARNE

    • Młoda kapusta z kiełbasą

      Młoda kapusta z kiełbasą

    • Ciasto czekoladowe z orzechową wkładką

      Ciasto czekoladowe z orzechową wkładką

    • Malinowy deser z bitą śmietaną

      Malinowy deser z bitą śmietaną

    • Pulpety w sosie śmietanowo-brokułowym

      Pulpety w sosie śmietanowo-brokułowym

    • Słodkie rożki filo z serem

      Słodkie rożki filo z serem

    OSTATNIO DODANE

    • Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą

      Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą

      13/05/2025
    • Placuszki drożdżowe z truskawkami

      Placuszki drożdżowe z truskawkami

      22/04/2025
    • Babka twarogowa

      Babka twarogowa

      16/04/2025
    • Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      01/04/2025
    • Placuszki na kefirze

      Placuszki na kefirze

      19/03/2025

    Kulineo.pl to blog kulinarny, w którym znajdziesz proste i szybkie przepisy na dania główne, przekąski, sałatki, ciasta i desery. Każdy przepis jest dokładnie opisany w proporcje, składniki i sposób przygotowania. Dzięki temu jest łatwy do odtworzenia nawet przez początkujących amatorów kuchni.

    ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto na herbatnikach ciasto na święta ciasto z owocami kurczak lekka sałatka obiad pasta kanapkowa pasta na kanapki pomysł na obiad przekąska przepis przepis na ciasto przepis na kurczaka przepis na sałatkę sałatka do grilla sałatka do pracy sałatka na imprezę sałatka na kolację sałatka na święta sałatka z brokułem sałatka z jajkiem sałatka z kurczakiem sałatka z rukolą sałatka z szynką sernik szybka sałatka szybkie ciasto szybki obiad

    Przepisy kulinarne rondel Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

    ©2025 KULINEO.PL | WordPress Theme by SuperbThemes | Polityka prywatności | Kontakt