04/05/202304/05/2023 Ciasto Ludwiczek 3.6 (5) Ludwiczek to pyszne ciasto, które oczaruje wszystkich swoją niebanalną formą i elegancją. Ciasto jest delikatne, słodziutkie i rozpływa się w ustach. Przepis na ciasto Ludwiczek nie jest skomplikowany i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że ciasto wyjdzie wam idealne. Serdecznie zachęcam do przygotowania tego smacznego wypieku. CIASTO LUDWICZEK PRZEPIS Składniki Biszkopt 100 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 4 jajka (temperatura pokojowa) 140 g drobnego cukru szczypta soli Masa 3 batony LION 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki masy krówkowej 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo ok. 20 krakersów 3 łyżki dżemu porzeczkowego kakao do posypania Przygotowanie 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już gęsta i szklista, stopniowo dodawaj żółtka, jedno po drugim. Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz kakao i całość delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia. 2. Masę przełóż na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 25 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostaw do przestygnięcia. 3. Śmietankę ubij z mascarpone. Następnie dodaj cukier puder i masę krówkową. Zmiksuj do połączenia. Do tak przygotowanej masy dodaj posiekane batony LION i całość delikatnie wymieszaj łyżką. 4. Na biszkopcie rozprowadź dżem porzeczkowy. Następnie wyłóż 1/2 masy, a na masie ułóż warstwę krakersów. Na krakersach rozsmaruj pozostałą część masy. Wierzch ciasta posyp kakao. 5. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 3.6 / 5. Oddanych głosów: 5 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto z batonamiciasto z krakersamikakaowe ciasto