23/11/202313/09/2024 Ciasto kawosz 5 (1) Ciasto kawosz to pyszny wypiek, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom kawy. Ciasto składa się z puszystego kakaowego biszkoptu przełożonego kremem śmietankowym, zamoczonymi w Espersso biszkopcikami oraz warstwą dżemu porzeczkowego dla przełamania słodyczy. CIASTO KAWOSZ PRZEPIS Składniki Biszkopt 5 jajek 120 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo 4 łyżki dżemu porzeczkowego 250 ml Espresso 1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych kakao do posypania Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodaję cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszam obroty miksera i dodaję stopniowo żółtka. Mąkę pszenną mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaję do masy jajecznej i całość mieszam drewnianą łyżką do połączenia. Masę przekładam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 20×30 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu i przestudzeniu, dzielę na dwa blaty. Krem Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder miksuję do uzyskania gęstego kremu. Połowę masy wykładam na jeden blat biszkopta. Biszkopciki moczę w espresso i układam na masie. Następnie wykładam pozostałą masę i całość przykrywam drugim blatem ciasta. Wierzch smaruję dżemem porzeczkowym. Bita śmietana Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem. Krem wykładam na ciasto i całość posypuję kakao. Ciasto wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto do kawyciasto kakaoweciasto na święta