Skip to content
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

  • Dania główne
  • Sałatki
  • Ciasta i Desery
  • Przekąski
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

    13/12/202313/12/2023

    Ciasto Hukzulka

    4.3
    (109)

    Ciasto hukzulka to wyjątkowy wypiek, który najlepiej sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje. Połączenie kruchego ciasta z bezą i kremem krówkowym smakuje obłędnie i z pewnością oczaruje gości i rodzinę. Przepis na ciasto hukzulka nie jest skomplikowany. Ciasto przygotowuje się naprawdę łatwo i przyjemnie. Jeżeli szukacie pomysłu na wyjątkowe ciasto, które ciekawie wygląda i rewelacyjnie smakuje, hukzulka sprawdzi się tutaj idealnie.

    CIASTO HUKZULKA PRZEPIS

    Składniki

    Ciasto kruche

    • 200 g masła
    • 600 g mąki pszennej
    • 6 żółtek
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa

    • 200 g masła
    • 1 puszka masy krówkowej

    Beza

    • 6 białek
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 opakowanie kisielu o smaku malinowym
    • szczypta soli

    Dodatkowo

    • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
    • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

    Przygotowanie

    1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i masło w temp. pokojowej. Całość zagnieć na jednolite ciasto. 

    2. Następnie ciasto podziel na dwie części. Z każdej odetnij około 1/4 części i wstaw do zamrażarki.

    3. Blaszki o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia i wyłóż na nie ciasto, każdą część na osobną blaszkę. Blaszki z ciastem wstaw na 15 minut do lodówki.

    4. Białka jajek ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj do momentu, aż masa będzie sztywna i szklista. Na koniec dodaj kisiel malinowy (proszek) i wymieszaj do połączenia składników.

    5. Obie blaszki wyłożone ciastem wyjmij z lodówki i posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie posyp posiekanymi orzechami.

    6. Ubite z kisielem białka również podziel na dwie części i wyłóż na każde ciasto.

    7. Wyjmij ciasta z zamrażarki i zetrzyj na ciasta.

    8. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Oba ciasta wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.

    9. Miękkie masło utrzyj na puch za pomocą miksera. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj masę krówkową. Miksuj do połączenia składników.

    10. Na jeden blat ciasta wyłóż przygotowaną masę krówkową i całość przykryj drugim blatem.

    11. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

    hukzulka

    Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

    Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 109

    Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis.

    Udostępnij ⤵
    Wypieki ciasto krucheciasto na świętaciasto z beząhukzulka

    Nawigacja wpisu

    Wcześniejszy wpis
    Następny wpis

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    5 × 4 =

    POPULARNE

    • Sałatka jajeczna

      Sałatka jajeczna

    • Chleb z blachy

      Chleb z blachy

    • Surówka z sałaty i ogórka

      Surówka z sałaty i ogórka

    • Marmurkowa babka Wielkanocna

      Marmurkowa babka Wielkanocna

    • Szybkie placki z 3 składników

      Szybkie placki z 3 składników

    OSTATNIO DODANE

    • Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą

      Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą

      13/05/2025
    • Placuszki drożdżowe z truskawkami

      Placuszki drożdżowe z truskawkami

      22/04/2025
    • Babka twarogowa

      Babka twarogowa

      16/04/2025
    • Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      01/04/2025
    • Placuszki na kefirze

      Placuszki na kefirze

      19/03/2025

    Kulineo.pl to blog kulinarny, w którym znajdziesz proste i szybkie przepisy na dania główne, przekąski, sałatki, ciasta i desery. Każdy przepis jest dokładnie opisany w proporcje, składniki i sposób przygotowania. Dzięki temu jest łatwy do odtworzenia nawet przez początkujących amatorów kuchni.

    ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto na herbatnikach ciasto na święta ciasto z owocami kurczak lekka sałatka obiad pasta kanapkowa pasta na kanapki pomysł na obiad przekąska przepis przepis na ciasto przepis na kurczaka przepis na sałatkę sałatka do grilla sałatka do pracy sałatka na imprezę sałatka na kolację sałatka na święta sałatka z brokułem sałatka z jajkiem sałatka z kurczakiem sałatka z rukolą sałatka z szynką sernik szybka sałatka szybkie ciasto szybki obiad

    Przepisy kulinarne rondel Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

    ©2025 KULINEO.PL | WordPress Theme by SuperbThemes | Polityka prywatności | Kontakt