Przepis na pyszne placuszki na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo szybko się je robi i wymagają tylko kilku prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Placuszki można zaserwować z wieloma dodatkami np. z bitą śmietaną, owocami, masłem orzechowym, kremem czekoladowym lub posypane cukrem pudrem. Bez względu na to, jakie dodatki wybierzecie, placuszki zawsze będą smakować wyśmienicie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
SZYBKIE PLACUSZKI
Składniki (na ok. 12 sztuk)
- 30 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 dojrzałe banany
- szczypta soli
Przygotowanie
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego najlepiej wyciągnąć je wcześniej z lodówki.
1. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy do nich żółtka i mąkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
3. Ubite białka przekładamy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy do połączenia za pomocą łyżki.
4. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i lekko natłuszczamy. Chochelką, lub łyżką wylewamy ciasto na patelnię, tworząc placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano.
5. Gotowe placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami.

