Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska. Do ich wykonania potrzebne nam będzie ciasto francuskie, szynka, ser oraz kilka dodatków.
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego jest banalnie prosty, dlatego zachęcam każdego z Was do wypróbowania przy najbliższej okazji. Takie przekąski w mgnieniu oka znikają z talerza.
PRZEPIS NA ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SZYNKĄ I SEREM
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 12 plasterków sera żółtego
- 12 plasterków szynki
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwijamy na desce.
- Jogurt naturalny mieszamy z ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką słodką, ziołami prowasalskimi, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem smarujemy ciasto francuskie.
- Na cieście układamy szynkę oraz ser żółty. Całość zwijamy w roladę i kroimy na roladki o grubości 2 cm.
- Roladki układamy na leżąco, na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut.

