Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem to pomysł na szybką i smaczną przekąskę na imprezę lub kolację. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. W obu wersjach smakują wyśmienicie. Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem są bardzo proste i szybkie do przygotowania oraz składają się z łatwo dostępnych składników. Idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przesiadywanie w kuchni. Polecam wypróbować!
PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KURCZAKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g sera mozzarella
- 1 mniejsza cebulka
- 1/2 papryki czerwonej
- 4 łyżki kukurydzy
- 2-3 ogórki konserwowe
- 4 łyżki ketchupu
Dodatkowo
- jajko do posmarowania
- sezam do posypania
Przygotowanie
1. Pierś z kurczaka pokrój w mniejszą kosteczkę i przypraw ulubionymi przyprawami (u mnie przyprawa gyros, słodka papryka, czosnek granulowany, sól, pieprz). Następnie usmaż na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
2. Ser żółty zetrzyj na tarce.
3. Kukurydzę odsącz z zalewy, paprykę, ogórka oraz cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
4. Do miski przełóż usmażonego kurczaka, ser oraz warzywa i dodaj ketchup. Całość wymieszaj, tworząc farsz.
5. Ciasto francuskie rozwiń na blacie i podziel na kwadraty. Na każdy z nich nałóż porcję farszu. Następnie ciasto złóż na pół i dokładnie zalep brzegi, tworząc pierożka.
6. Tak przygotowane pierożki przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdego z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
7. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
8. Pierożki podawaj z ulubionym sosem.
