Pomysł na bardzo proste i szybkie danie obiadowe z makaronem w roli głównej. Dodatki to szpinak i suszone pomidory, które nadają całemu daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Przepis na makaron ze szpinakiem jest bardzo prosty i szybki. Całe danie przygotujecie w niecałe 30 minut, więc jest to świetna opcja, kiedy chcemy zjeść coś ciepłego na szybko. Serdecznie polecam wypróbować!
MAKARON ZE SZPINAKIEM PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: łatwy | Liczba porcji: 2
Składniki
- 150 g makaronu spaghetti
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 150 ml śmietany do zup 18%
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- parmezan
Przygotowanie
1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smaż przez kilka minut.
3. Kolejno wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz szpinak. Całość duś do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
4. Następnie na patelnię wlej śmietanę. Całość dopraw do smaku pieprzem i solą. Gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.
5. Na koniec przełóż ugotowany makaron i całość ponownie wymieszaj. Przed podaniem posyp parmezanem.
