Kurczak z ryżem i warzywami to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Dodatkowo jest bardzo sycące i pełnowartościowe. To idealny pomysł na obiad, dla osób, które nie lubią lub nie mają czasu na długie przebywanie w kuchni. Całe danie można przygotować w dosłownie 15 minut.
To danie można przygotować w większej ilość, by mieć posiłek na kilka dni. Można go również zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Smacznego!
RYŻ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 150 g ryżu
- 400 g mieszanki chińskiej
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki słodkiego sosu z chilli
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z czas podanym na opakowaniu.
- Kurczaka pokroić w kostkę i doprawiamy przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy, na złoty kolor.
- Na osobną patelnię przełożyć mieszankę chińską, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem kilka minut.
- Do mieszanki chińskiej przełożyć kurczaka, ugotowany ryż. Dodać sos sojowy, słodki sos z chilli, słodką paprykę oraz curry. Całość wymieszać i sprawdzić smak. W razie konieczności doprawić solą oraz pieprzem.

