Dziś mamy dla Was propozycję na pyszne kotlety z piersi kurczaka zapiekane pod pyszną pierzynką. Takie kotlety będą świetnie smakowały z gotowanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Danie jest bardzo proste, smaczne i efektowne. Zapraszam na przepis!
KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA POD PYSZNĄ PIERZYNKĄ PRZEPIS
Składniki
- podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Panierka
- ok. 250 g płatków kukurydzianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka (rozmiar L)
Pierzynka
- 150 g sera mozzarella
- 4 ogórki korniszony
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie
1. Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Rozbijam tłuczkiem i przyprawiam przyprawami z obu stron.
2. Każdy kotlet panieruję kolejno w mące, jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych.
3. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
4. Ogórki konserwowe i ser ścieram na tarce, przekładam do miski i dodaje majonez. Mieszam do połączenia składników.
5. Usmażone kotlety przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek wykładam porcję farszu i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
6. Zapiekam przez ok. 15 minut do roztopienia się sera.
