Łatwy przepis na lekkie i delikatne piankowe ciasto na herbatnikach. Bez pieczenia, szybko i smacznie!
Ciasto piankowe to pyszny deser, który posmakuje zarówno małym jak i dużym łasuchom. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne i pięknie prezentuje się na stole. Jeśli szukacie pomysłu na smaczny i ciekawy deser, który zaskoczy i wzbudzi zachwyt wśród gości, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na ciasto piankowe!
CIASTO PIANKOWE PRZEPIS
Składniki
- 800 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 galaretki borówkowe
- 24 herbatniki kakaowe
- 1l gorącej wody
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
1. Galaretki borówkowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
2. Do przestygniętej galaretki stopniowo dodawać 400 g jogurtu greckiego, całość mieszać przy pomocy miksera.
3. Tak przygotowaną masę wstawić na kilkanaście minut do lodówki, by zgęstniała i zaczęła tężeć.
4. Formę o wymiarach 20×20 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników kakaowych i wyłożyć tężejącą masę borówkową. Całość wstawić do lodówki na około godzinę do całkowitego stężenia.
5. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
6. Do przestygniętej galaretki dodać pozostałe 400 jogurtu greckiego i wymieszać. Masę wstawić do lodówki na kilkanaście minut, by zaczęła tężeć.
7. Masę wiśniową wyłożyć na masę borówkową. Przykryć warstwą herbatników.
8. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
