15/06/202315/06/2023 Sernik na ciasteczkowym spodzie 5 (2) Super prosty i smaczny sernik na ciasteczkowym spodzie, który oczaruje każdego wielbiciela słodkości. Sernik jest bardzo delikatny, aksamitny i kremowy. Wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na sernik na ciasteczkowym spodzie jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i postępować zgodnie z przepisem. Gwarantuję, że sernik uda się każdemu i wyjdzie przepyszny. SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE PRZEPIS Składniki Spód 200 g ciasteczek owsianych 50 g roztopionego masła Masa serowa 0,5 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego 0,5 kg sera z wiaderka 250 g mascarpone 4 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 ml śmietanki kremówki 30% 6 jajek (temperatura pokojowa) kilka kropel ekstraktu waniliowego Przygotowanie 1. Ciasteczka mielimy na pył i łączymy z rozpuszczonym masłem. 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy ciasteczka i ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiekamy przez 10 minut. 3. Do misy miksera przekładamy twaróg półtłusty trzykrotnie zmielony, ser z wiaderka, mascarpone, cukier i mąkę. Całość miksujemy na niewielkich obortach tylko do połączenia składników. 4. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy po jednym jajku. 5. Na koniec wlewamy śmietankę i ekstrakt waniliowy. Krótko miksujemy. 6. Masę serową przelewamy na podpieczony spód i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 90 minut. 7. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery kremowy sernikprzepis na serniksernik