23/01/202523/01/2025 Oponki z piekarnika 5 (427) Oponki pieczone w piekarniku są zdecydowanie mniej kaloryczne od tych, smażonych na głębokim tłuszczu, dlatego jeśli jesteś na diecie lub masz ochotę spróbować czegoś innego, koniecznie wypróbuj nasz przepis na oponki z piekarnika. Oponki są puszyste, mięciutkie i długo zachowują świeżość. Gwarantuję, że będziesz zachwycony ich smakiem! OPONKI Z PIEKARNIKA PRZEPIS Składniki 350 g mąki pszennej 180 ml mleczka kokosowego 15 g świeżych drożdży 1 duże jajko 1 łyżka roztopionego masła 50 g cukru + 1 łyżeczka Przygotowanie Mleczko kokosowe lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, by drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy cukier, jajko oraz rozpuszczone masło. Na koniec wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto przekładamy na blat posypany mąką i ponownie zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy kółeczka, a w nich używając np. zakretki wycinamy środek. Oponki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i przykrywamy je ściereczką na 30 minut. Oponki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu i ostygnięciu możemy posypać je cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 427 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery Przekąski mleczko kokosoweoponkiprzekąskatłusty czwartek