07/11/202407/11/2024 Grzebyki makowe w 10 minut 5 (458) Grzebyki makowe to super pomysł na pyszne ciasteczka makowe, które można przygotować w 10 minut z kilku prostych składników. Makowe grzebyki przygotowane są z ciasta francuskiego i gotowej masy makowej, dzięki czemu są tak szybkie do zrobienia. Są przepyszne i idealnie sprawdzą się na świąteczną przekąskę. Zapraszam na przepis! GRZEBYKI MAKOWE W 10 MINUT – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g masy makowej żółtko cukier puder Wykonanie Ciasto francuskie pokroić w paski o grubości około 6 cm. Na każdym kawałku ciasta rozsmarować porcję masy makowej, zostawiając wolne brzegi. Każdy pasek złożyć na pół, dociskając boki, by się zlepiły. Podzielić na kawałki i na każdym z nich wykonać kilka nacięć, tworząc grzebyki. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, delikatnie je naginając w okrąg. Posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 15 minut, do zarumienienia. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 458 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasteczka makoweciasteczka z makiemgrzebyki makowegrzebyki z ciasta francuskiegoprzepis na grzebyki z makiemszybkie ciasteczka