23/06/202318/09/2023 Domowa pizza z blachy 4.6 (10) Prosty, sprawdzony i szybki przepis na domową pizzę z blachy! Smakuję obłędnie, ciasto jest pyszne, sos prosty i smaczny a dodatki można dobierać wedle uznania. Tym razem przygotowałam domową pizzę z szynką, kukurydzą i papryką. Składniki te można za każdym razem zmieniać, dzięki czemu pizza będzie smakować nieco inaczej. Zapraszam wszystkich miłośników domowych przepisów na smaczną i prostą pizzę z blachy. Jestem pewna, że i Wam posmakuje, u nas robimy ją praktycznie co tydzień 🙂 Smacznego! DOMOWA PIZZA Z BLACHY – PRZEPIS Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oliwy 7 g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Sos na pizze 100 ml pomidorów z puszki kilka liści świeżej bazylli 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Dodatki 150 g szynki w plastrach 1/2 szkanki kukurydzy 1 duża cebula czerwona 150 g tartej mozzarelli 1 papryka czerwona Wykonanie Do ciepłej wody wsypujemy drożdże instant, mieszamy i dostawiamy na kilka minut. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy do połączenia i uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta formujemy kulkę, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po upływie czasu ciasto wyjmujemy z miski i wykładamy na dużą blaszkę z piekarnika, wyścieloną papierem do pieczenia. Pomidory z puszki blendujemy z liśćmi bazylii, szczypta soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Następnie rozprowadzamy na cieście. Na sosie układamy dodatki na pizzę i posypujemy serem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy z termoobiegiem około 15 minut. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 10 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne Przekąski ciasto na pizzędomowa pizzapizzapizza na dużą blachępizza z blachyprzepis na pizzęszybka pizza
Proszę wydłużyć czas o 2 minutki i sprawdzić 🙂 Jak ser się roztopi i składniki delikatnie przyrumienią, powinna być ok 🙂 Odpowiedz