09/04/202424/04/2024 Ciasto z truskawkami i galaretką 4.6 (62) Ciasto z truskawkami i galaretką z dodatkiem kremu budyniowego i kremu truskawkowego. Lekkie, proste w przygotowaniu i pyszne! Idealne na rodzinne spotkania, urodziny, imieniny czy domowe imprezy. Ciasto składa się z delikatnego biszkopta, kremu budyniowego, kremu truskawkowego na śmietance kremówce z dodatkiem zblendowanych truskawek oraz warstwy galaretki z truskawkami. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! CIASTO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ – PRZEPIS Składniki Biszkopt: 4 jajka 150 g cukru 140 g mąki pszennej szczypta soli Krem budyniowy: 1l mleka 3 budynie śmietankowe 200 g masła 150 g cukru Masa truskawkowa: 330 ml śmietanki kremówki 300 g truskawek 2 łyżki cukru pudru 120 ml wody 2 łyżki żelatyny Warstwa z galaretką: 1 galaretka truskawkowa 300 g truskawek 400 ml wody Wykonanie BISZKOPT: Białka jajek ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim. Pod koniec wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelać do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut. MASA BUDYNIOWA: Do rondelka wlać 700 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W 300 ml mleka rozpuścić budynie, wlać na gotujące się mleko i mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Gorący budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Miękkie masło zmiksować na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki. MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki przełożyć do naczynia, dodać cukier puder i całość razem zblendować na mus. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą pianę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Do ubitej śmietanki wlać mus truskawkowy, zmiksować do połączenia. Następnie cienką strużką wlewać żelatynę, jednocześnie mieszając masę rózgą kuchenną. Gotową masę wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki. GALARETKA Z TRUSKAWKAMI: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na masie i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 62 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto na latociasto z kremem budyniowymciasto z owocamiciasto z truskawkami i galaretkąprzepis na ciasto