30/10/202430/10/2024 Ciasto makowe z bitą śmietaną 5 (68) Ciasto makowe z bitą śmietaną to bardzo smaczny, lekki i prosty w przygotowaniu wypiek. Składa się z makowego biszkopta przełożonego bitą śmietaną z dodatkiem galaretki. Ciasto jest bardzo smaczne, proste do zrobienia i idealne na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się szczególnie na zbliżające się święta! CIASTO MAKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ – PRZEPIS Składniki BISZKOPT MAKOWY 5 jajek 250 g cukru 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g maku (ziarna) 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli MASA 500 ml śmietanki 30% 1 galaretka krystaliczna 250 ml gorącej wody DODATKOWO 70 g czekolady mlecznej Wykonanie Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim. Przesianą mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, dodać mak i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 35 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Pod koniec cienką stróżką wlewamy przestygniętą galaretkę. 2/3 masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem biszkopta, a na wierzch wykładamy pozostałą masę. Wierzch dekorujemy startą na tarce czekoladą. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 68 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery biszkopt makowyciasto makowe z bitą śmietanąciasto na świętaciasto z makiem na świętaprzepis na ciasto makoweświąteczne ciasto