Skip to content
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

  • Dania główne
  • Sałatki
  • Ciasta i Desery
  • Przekąski
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

    13/05/202513/05/2025

    Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą

    5
    (799)

    Dziś mamy dla was przepis na pyszne ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą, które nie tylko pięknie wygląda ale także obłędnie smakuje. Warstwy ciasta idealnie się ze sobą komponują i tworzą wyśmienity deser, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

    CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM, BUDYNIEM I BEZĄ PRZEPIS

    Składniki

    Ciasto kruche

    • 125 g zimnego masła
    • 160 g mąki pszennej
    • 4 żółtka
    • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa

    • 2 budynie waniliowe bez cukru
    • 750 ml mleka
    • 3 łyżki cukru

    Beza

    • 100 g cukru
    • 4 białka
    • 1 kisiel o smaku poziomkowym
    • szczypta soli

    Dodatkowo

    • ok. 500 g rabarbaru
    • 2 łyżki cukru
    • cukier puder

    Wykonanie

    1. KRUCHE CIASTO: Składniki na kruche ciasto łączę ze sobą i zagniatam gładkie ciasto. Następnie formuję kulę i dzielę ciasto w stosunku 2:1. Obie kulki owijam w folię spożywczą. Większą część wstawiam do lodówki na 30 minut (będzie to spód ciasta), mniejszą część wstawiam do zamrażarki (będziemy robić z niej robić kruszonkę).

    2. Po upływie tych 30 minut wyjmuję ciasto z lodówki i wykładam nim spód blaszki o wymiarach 24×24 cm, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia. Następnie widelcem robię w cieście dziurki i ponownie wstawiam do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekam przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.

    3. Rabarbar myję i kroję na małe kawałki. Zasypuję cukrem i odstawiam na 10 minut.

    4. MASA BUDYNIOWA: Zagotowuję 500 ml mleka z 3 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozpuszczam 2 budynie waniliowe. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczone budynie i całość i energicznie mieszam do uzyskania gęstej masy.

    5. Na podpieczone kruche ciasto wykładam pokrojony rabarbar, a na nim rozprowadzam ciepłą masę budyniową.

    6. BEZA: Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodaję cukier. Pod koniec, kiedy masa będzie już sztywna, dodaję kisiel i mieszam krótko do połączenia składników. Pianę wykładam na ciasto.

    7. Z zamrażarki wciągam ciasto i ścieram je na tarce o dużych oczkach na pianę. Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 30 minut, grzanie góra-dół.

    8. Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
    Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą

    Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

    Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 799

    Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis.

    Udostępnij ⤵
    Ciasta i Desery bezabudyńciasto kruchekruszonkarabarbar

    Nawigacja wpisu

    Wcześniejszy wpis

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    szesnaście − jeden =

    POPULARNE

    • Domowy chleb pszenny

      Domowy chleb pszenny

    • Zapiekane pałki z kurczaka na kapuście kiszonej

      Zapiekane pałki z kurczaka na kapuście kiszonej

    • Sałatka z paluszkami krabowymi i rzodkiewką

      Sałatka z paluszkami krabowymi i rzodkiewką

    • Ciasto metrowiec

      Ciasto metrowiec

    • Śledzie w sosie musztardowo-miodowym

      Śledzie w sosie musztardowo-miodowym

    OSTATNIO DODANE

    • Placuszki drożdżowe z truskawkami

      Placuszki drożdżowe z truskawkami

      22/04/2025
    • Babka twarogowa

      Babka twarogowa

      16/04/2025
    • Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      01/04/2025
    • Placuszki na kefirze

      Placuszki na kefirze

      19/03/2025
    • Sałatka z selerem konserwowym

      Sałatka z selerem konserwowym

      13/03/2025

    Kulineo.pl to blog kulinarny, w którym znajdziesz proste i szybkie przepisy na dania główne, przekąski, sałatki, ciasta i desery. Każdy przepis jest dokładnie opisany w proporcje, składniki i sposób przygotowania. Dzięki temu jest łatwy do odtworzenia nawet przez początkujących amatorów kuchni.

    ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto na herbatnikach ciasto na święta ciasto z owocami kurczak lekka sałatka obiad pasta kanapkowa pasta na kanapki pomysł na obiad przekąska przepis przepis na ciasto przepis na kurczaka przepis na sałatkę sałatka do grilla sałatka do pracy sałatka na imprezę sałatka na kolację sałatka na święta sałatka z brokułem sałatka z jajkiem sałatka z kurczakiem sałatka z rukolą sałatka z szynką sernik szybka sałatka szybkie ciasto szybki obiad

    Przepisy kulinarne rondel Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

    ©2025 KULINEO.PL | WordPress Theme by SuperbThemes | Polityka prywatności | Kontakt