13/05/202513/05/2025 Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą 5 (799) Dziś mamy dla was przepis na pyszne ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą, które nie tylko pięknie wygląda ale także obłędnie smakuje. Warstwy ciasta idealnie się ze sobą komponują i tworzą wyśmienity deser, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM, BUDYNIEM I BEZĄ PRZEPIS Składniki Ciasto kruche 125 g zimnego masła 160 g mąki pszennej 4 żółtka 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 budynie waniliowe bez cukru 750 ml mleka 3 łyżki cukru Beza 100 g cukru 4 białka 1 kisiel o smaku poziomkowym szczypta soli Dodatkowo ok. 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru cukier puder Wykonanie KRUCHE CIASTO: Składniki na kruche ciasto łączę ze sobą i zagniatam gładkie ciasto. Następnie formuję kulę i dzielę ciasto w stosunku 2:1. Obie kulki owijam w folię spożywczą. Większą część wstawiam do lodówki na 30 minut (będzie to spód ciasta), mniejszą część wstawiam do zamrażarki (będziemy robić z niej robić kruszonkę). Po upływie tych 30 minut wyjmuję ciasto z lodówki i wykładam nim spód blaszki o wymiarach 24×24 cm, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia. Następnie widelcem robię w cieście dziurki i ponownie wstawiam do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekam przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół. Rabarbar myję i kroję na małe kawałki. Zasypuję cukrem i odstawiam na 10 minut. MASA BUDYNIOWA: Zagotowuję 500 ml mleka z 3 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozpuszczam 2 budynie waniliowe. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczone budynie i całość i energicznie mieszam do uzyskania gęstej masy. Na podpieczone kruche ciasto wykładam pokrojony rabarbar, a na nim rozprowadzam ciepłą masę budyniową. BEZA: Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodaję cukier. Pod koniec, kiedy masa będzie już sztywna, dodaję kisiel i mieszam krótko do połączenia składników. Pianę wykładam na ciasto. Z zamrażarki wciągam ciasto i ścieram je na tarce o dużych oczkach na pianę. Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 30 minut, grzanie góra-dół. Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu posypuję cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 799 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery bezabudyńciasto kruchekruszonkarabarbar