05/03/202405/03/2024 Ciasto jajko sadzone 4.9 (8) Efektowne i pyszne ciasto jajko sadzone. Znakomicie się sprawdzi na zbliżające się święta Wielkanocne i nie tylko! Ciasto jajko sadzone to nic innego jak sernik na zimno, przygotowany na spodzie z biszkoptów. Na górze udekorowane brzoskwiniami z puszki, które zatopione w przezroczystej galaretce wyglądają niczym sadzone jajka. Ciasto jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO JAJKO SADZONE Składniki MASA SEROWA 1 kg twarogu z wiaderka 330 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki krystaliczne 400 ml gorącej wody DODATKOWO 1 galaretka krystaliczna 16 okrągłych biszkoptów 9 połówek brzoskwiń z syropu 400 ml gorącej wody Wykonanie Wodę (400 ml) zagotować, zdjąć z palnika i wsypać dwie galaretki krystaliczne. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do misy miksera przełożyć twaróg, wlać galaretkę i za pomocą blendera wymieszać do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszystą pianę z cukrem pudrem. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Odstawić na kilka minut do lodówki, by masa zaczęła tężeć. Formę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć na niej biszkopty. Delikatne wlewać masę serową, początkowo za pomocą łyżki, by biszkopty nie wypłynęły na wierzch. Całość wstawić do lodówki do stężenia. Galaretka: w 400 ml gorącej wodzy rozpuścić galaretkę krystaliczną, odstawić do lekkiego stężenia. Na ciasto wyłożyć połówki brzoskwiń, wcześniej odsączone z syropu, zalać galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 8 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto bez pieczeniaciasto jajko sadzoneciasto na wielkanocsernik na zimnosernik z brzoskwiniamiwielkanocne ciasto