27/07/202327/07/2023 Bułki na jogurcie 3 (2) Szukacie prostego przepisu na domowe bułki pszenne? Te puszyste i mięciutkie bułeczki na jogurcie są nie tylko łatwe i szybkie do zrobienia, ale i smakują lepiej niż z niejednej piekarni! Przepis na bułeczki jogurtowe jest bardzo prosty, dlatego każdy bez wyjątku poradzi sobie z ich przygotowaniem. Składniki nie są wyszukane i większość z was znajdzie je w swojej kuchni. Bułeczki jogurtowe są bardzo smaczne i doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Polecam! BUŁKI NA JOGURCIE Składniki / ok. 11 bułeczek 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 450 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml mleka 2 łyżki oliwy 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie 1. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć elastyczne ciasto. 2. Następnie z wyrobionego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i ugniataj przez kilka minut. 4. Z ciasta zrób długi wałek, podziel go na mniejsze kawałki i uformuj bułeczki. 5. Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj je ściereczką i pozostaw na pół godzinki. 6. Następnie bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 15 minut. 7. Po upieczeniu bułeczki przełóż na kratkę i pozostaw do ostudzenia. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Przekąski bułeczki na jogurciedomowe bułkidomowe pieczywo