15/12/202315/12/2023 Biszkopt makowy 5 (2) Puszysty, delikatny i prosty w przygotowaniu biszkopt makowy. To szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto z makiem, które stanowi idealną bazę do wielu smacznych wypieków. Biszkopt wychodzi wysoki, mięciutki i pyszny. Jest naprawdę pyszny! Polecam przepis! PRZEPIS NA BISZKOPT MAKOWY Składniki 5 jajek 120 g maku (ziarna) 220 g cukru 120 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie Białka jajek przelać do miski, dodać szczyptę soli i ubijać na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej, wsypać również mak i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 35 minut, grzanie góra-dół. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery biszkopt makowydomowy biszkopt makowyprzepisprzepis na biszkopt