Ciasto czekoladowo-serowe to pyszny wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję! Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, delikatne i pyszne. Połączenie kakaowego ciasta z serek idealnie ze sobą współgra. Całość wykończona polewą czekoladową z migdałami.
Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, w której znajdziecie listę składników oraz dokładnie opisany cały etap przygotowania ciasta. Zapraszam do pieczenia! 🙂
CIASTO CZEKOLADOWO-SEROWE – PRZEPIS
Składniki
CIASTO
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- 125 ml wody
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 500 g gęstego sera z wiaderka
- 1 opakowaniu budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 120 g cukru
POLEWA
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- 40 g kakao
DODATKOWO
- prażone migdały do dekoracji
Wykonanie
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Kolejno cienkim strumieniem wlewamy na przemian wodę i olej. Do masy wsypujemy wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy na formę 20×30 cm, wyścieloną papierem do pieczenia.
- Ser miksujemy z budyniem (proszek), cukrem oraz cukrem wanilinowy. Wykładamy łyżką na ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut.
- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy kakao oraz cukier. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej polewy. Przestygniętą polewę wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy prażonymi migdałami.


