17/02/202317/02/2023 Kotlety mielone pieczone 5 (3) Kotlety mielone to klasyk na polskich stołach. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, każdy je lubi i nie ma szans żeby nie wyszły. Dzisiaj mam dla Was fajną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych – kotlety zapiekane w piekarniku z dodatkiem pysznego farszu. Taka wersja jest o wiele mniej kaloryczna, a dodatek farszu dodaje mięsu wyrazistości i aromatu. Przepis na kotlety mielone z piekarnika jest bardzo prosty i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Polecam wypróbować taką wersję kotletów mielonych. KOTLETY MIELONE PIECZONE PRZEPIS Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 45 min. | Liczba porcji: 6 kotlecików Składniki 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sól pieprz czosnek granulowany Dodatkowo: 100 g żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki koperku 1 czubata łyżka majonezu Przygotowanie 1. Mięso umieścić w misce, wbić jajko i dodać drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą ,musztardę, sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość dokładnie wymieszać do połączenia. 2. Z mięsa formować kotleciki i ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. 3. Ser oraz ugotowane jajka zetrzeć na tarce. Dodać koperek oraz majonez. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. 4. W kotlecikach zrobić wgłębienie łyżką i wypełnić je przygotowanym farszem. 5. Blaszkę z kotlecikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez ok. 40-45 minut. 6. Gotowe danie podawać np. z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne kotlety mielonekotlety z farszempomysł na obiadzapiekane kotlety