01/02/202401/02/2024 Ciasto ambrozja 4.3 (39) Ciasto ambrozja to wyśmienity wypiek, który oczaruje każde podniebienie. Ciasto pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak i bez okazji do popołudniowej kawy czy herbaty. Przepis na ciasto ambrozja nie jest trudny, choć wymaga trochę czasu i zaangażowania, to efekt końcowy jest tego wart. CIASTO AMBROZJA PRZEPIS Składniki Biszkopt 140 g mąki pszennej 120 g cukru 4 jajka szczypta soli Warstwa migdałowa 300 g masy krówkowej 150 g płatków migdałów Warstwa śmietankowa 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Warstwa czekoladowa 330 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki Nutelli 1 śmietan-fix Poncz 1 łyżka soku z cytryny 150 ml herbaty 2 łyżeczki cukru Dodatkowo 50 g gorzkiej czekolady 1 opakowanie okrągłych biszkopcików Przygotowanie Biszkopt Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, dodaj żółtka, jedno po drugim. Na koniec wsyp mąkę i całość wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20 minut, do suchego patyczka. Poncz Zaparz torebkę herbaty w 150 ml wody, dodaj sok z cytryny, cukier i wymieszaj. Tak przygotowanym ponczem nasącz przestygnięty biszkopt (pozostały poncz zostaw do nasączenia biszkoptów). Warstwa migdałowa Płatki migdałów podpraż na suchej patelni i odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj do nich masę krówkową i wymieszaj. Masę wyłóż na biszkopt. Warstwa śmietankowa Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z dodatkiem serka mascarpone oraz cukru pudru na puszystą masę. Krem wyłóż na ciasto, a na nim ułóż okrągłe biszkopty nasączone w ponczu. Warstwa czekoladowa Śmietankę kremówkę ubij z śmietan-fixem na sztywną pianę. Następnie dodaj Nutellę i całość wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Masę wyłóż na biszkopciki. Wierzch ciasta posyp startą na tarce czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 39 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto do kawyciasto na świętaciasto na urodziny