Kakaowy król to pyszne, mocno czekoladowe ciasto z delikatną masą śmietankową z dodatkiem galaretki truskawkowej oraz agrestowej. Dzięki niej ciasto jest bardzo lekkie, puszyste i słodko-kwaskowate.
Ciasto kakaowy król to wypiek idealny na święta, urodziny, imieniny i inne wyjątkowe okazje. Z powodzeniem można go również upiec w zwykły dzień, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Przepis na ciasto kakaowy król nie jest trudny i skomplikowany, dlatego warto go przygotować, ponieważ smakiem urzeknie niejedno podniebienie.
KAKAOWY KRÓL PRZEPIS
Składniki
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek (temperatura pokojowa)
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka truskawkowa
- 240 ml gorącej wody
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo
- kakao do posypania
Przygotowanie
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, dodaj żółtka, jedno po drugim.
2. Przesianą mąkę wymieszaj z kakaem i proszkiem do pieczenia. Przesyp do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia.
3. Masę przełóż na blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
4. Upieczony biszkopt odstaw do przestygnięcia, a następnie podziel na dwa blaty.
5. Do dwóch osobnych szklanek wlej po 120 ml gorącej wody. W jednej rozpuść galaretkę agrestową, w drugiej truskawkową. Odstaw do przestygnięcia.
6. Śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder zmiksuj na puszystą masę. Gotową masę podziel na dwie części.
7. Do jednej wlej przestygniętą galaretkę agrestową, do drugiej truskawkową i wymieszaj do połączenia.
8. Na jedną część biszkopta wyłóż masę truskawkową i przykryj drugim blatem biszkopta. Na nim rozprowadź masę agrestową. Wierzch ciasta oprósz kakaem.
9. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
