Tortellini w sosie śmietanowym z gorgonzolą to danie, po które sięgam bardzo często, kiedy mam mało czasu. Ta propozycja na obiad to idealny pomysł, na szybki, smaczny i ciepły posiłek, kiedy goni nas czas.
Całe danie jest bardzo szybkie do przygotowania, a jego wykonanie zajmuje mniej niż 20 minut!. Jeśli lubicie, szybkie i smacznie dania o ciekawym smaku, ten przepis będzie idealnym wyborem, zapraszam!
PRZEPIS NA TORTELLINI W SOSIE ŚMIETANOWYM Z GORGONZOLĄ
Składniki
- 150 g pierożków tortellini
- 100 g sera gorgonzola
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta chilli w płatkach
Wykonanie
- Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przekładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość razem podsmażamy przez kilka minut.
- Po kilku minutach na patelnię przekładamy szpinak, dusimy kilka minut, aż zmniejszy swoją objętość.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki, przekładamy na patelnię. Dodajemy również pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Całość zalewamy śmietanką i mieszamy, podgrzewając do zgęstnienia sosu.
- Pod koniec na patelnię przekładamy ugotowane pierożki tortellini i delikatnie mieszamy. Gotowe danie posypujemy płatkami chilli.

