Marchewka z groszkiem na ciepło to bardzo smaczny dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty, a całość można przygotować w kilkanaście minut.
W naszym domu zazwyczaj serwujemy marchewkę z groszkiem do schabowych czy mielonych. Jeśli macie więc w domu zalegającą marchewkę i groszek, koniecznie wypróbujcie przepis.
MARCHEWKA Z GROSZKIEM NA CIEPŁO – PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 kg marchewki
- 250 ml wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
- Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do rondelka, wlewamy wodę, dodajemy sól oraz cukier i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut na małej mocy palnika.
- Po tym czasie dodajemy masło oraz mąkę, dokładnie mieszamy.
- Kolejno wsypujemy groszek konserwowy, mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty.

