Kotlety mielone to klasyk na polskich stołach. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, każdy je lubi i nie ma szans żeby nie wyszły. Dzisiaj mam dla Was fajną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych – kotlety zapiekane w piekarniku z dodatkiem pysznego farszu. Taka wersja jest o wiele mniej kaloryczna, a dodatek farszu dodaje mięsu wyrazistości i aromatu. Przepis na kotlety mielone z piekarnika jest bardzo prosty i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Polecam wypróbować taką wersję kotletów mielonych.
KOTLETY MIELONE PIECZONE PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 45 min. | Liczba porcji: 6 kotlecików
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
Dodatkowo:
- 100 g żółtego sera
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki koperku
- 1 czubata łyżka majonezu
Przygotowanie
1. Mięso umieścić w misce, wbić jajko i dodać drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą ,musztardę, sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość dokładnie wymieszać do połączenia.
2. Z mięsa formować kotleciki i ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
3. Ser oraz ugotowane jajka zetrzeć na tarce. Dodać koperek oraz majonez. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
4. W kotlecikach zrobić wgłębienie łyżką i wypełnić je przygotowanym farszem.
5. Blaszkę z kotlecikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez ok. 40-45 minut.
6. Gotowe danie podawać np. z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

