Domowe ciastka owsiane to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która zaspokoi ochotę na słodkie. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych, doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie albo podwieczorek. Domowe ciasteczka owsiane długo zachowują świeżość i są równie dobre nawet po kilku dniach. Przepis na ciastka owsiane jest bardzo prosty i szybki. Każdy z łatwością poradzi sobie z ich przygotowaniem.
CIASTKA OWSIANE PRZEPIS
Składniki
- 200 g płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- 70 g mąki pszennej
- 50 g posiekanych orzechów
- 50 g łuskanego słonecznika
- 50 g sezamu
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Masło roztapiam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia.
2. Do miski wsypuję płatki owsiane, mąkę pszenną, słonecznik, posiekane orzechy, proszek do pieczenia oraz sól. Całość dokładnie mieszam.
3. Kolejno wbijam jajka i wlewam roztopione masło. Całość wyrabiam dłońmi do momentu połączenia się składników ze sobą.
4. Z otrzymanej masy nabieram porcję wielkości orzecha włoskiego i formuję kulkę. Następnie spłaszczam ją delikatnie na grubość ok. 1 cm.
5. Tak przygotowane ciasteczka przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
6. Ciasteczka piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja grzania góra-dół.

