Pyszne, domowe burrito z mięsem mielonym to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub kolację. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące. W smaku niczym nie odbiega od tego z najlepszych meksykańskich restauracji!
Domowe burrito doskonale sprawdzi się również jako przekąska na imprezę ze znajomymi. Każdy z przyjemnością będzie zajadał się tym pysznym daniem. Jeśli lubicie kuchnie meksykańską, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
DOMOWE BURRITO PRZEPIS
Składniki (na 5 sztuk)
- 5 placków tortilli
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200 g żółtego sera
- 1 czerwona cebula
- 1 mniejsza papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek ketchupu
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Przygotowanie
1. Na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Następnie wrzucić mięso i całość przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą chilli. Smażyć do zarumienienia mięsa. Następnie dodać ketchup i całość wymieszać.
2. Fasolę czerwoną i kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kosteczkę. Warzywa przełożyć na patelnię z mięsem i całość dusić przez kilka minut, dosyć często mieszając.
3. Tak przygotowany farsz nakładać na tortille, następnie całość posypać startym serem i zawinąć jak krokiety.
4. Tortille podsmażyć w opiekaczu, lub na suchej patelni z obu stron do zarumienienia.

