Zielone ciasto Shrek bez pieczenia to bardzo fajny pomysł na smaczny deser na każdą okazję. Ciastem zachwycają się szczególnie najmłodsi, ze względu na inspirację bajką Shrek.
Deser ten zbiera również pochwały od osób dorosłych, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania go przy najbliższej okazji.
PRZEPIS NA CIASTO SHREK
Składniki
- 1 duże opakowanie delicji o smaku pomarańczowym
- 1300 ml soku zielonego Dr Witt
- 4 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 galaretki o smaku agrestowym
- 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru
Wykonanie
- 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Dużą blaszkę 30×41 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty, jeden obok drugiego.
- 1000 ml soku przelewamy do rondelka i podgrzewamy, dodajemy 3 łyżki cukru. W 300 ml soku rozpuszczamy proszek budyniowy. Mieszamy do połączenia składników. Do gotującego się soku wlewamy pozostały sok wymieszany z budyniem, całość mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Przestygnięty budyń wykładamy na biszkopty, a na nim układamy delicje.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na delicje.
- Pozostałe dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
